skip to Main Content
Menu

Udgivelser af Henning Prins på Forum Danorum

Heksen

Vi er i slutningen af 1780erne. Drengen Tobias bor med sin mor og farmor i landsbyen Tingsø. Farmoren, ”Lussemor”, er en klog kone og jordemor for hele egnen og har salver og eliksirer mod de fleste sygdomme, og hun er meget søgt. Især af egnens kvinder.

Det er også en tid, hvor en ny videnskabelighed vinder frem, og købstædernes læger ser ikke med milde øjne på kvaksalversker som Lussemor. De blev ofte arresteret og fik langvarige fængselsstraffe. Da sorte skyer begynder at trække sammen om Lussemor, får hun den idé, at Tobias skal læse til læge. Og med sig skal han have al hendes indsamlede viden, så den ikke skal gå tabt. Et stort ansvar at lægge på et barn.

Imens dette sker, får vi et levende indblik i almuens liv på landet på den tid, og en hakkeorden og en modvilje mod alt fremmed, som vi let genkender.

Ramsherred

Tobias har mistet sin farmor og bliver sendt på latinskole i købstaden Godtved. Med sig har han arven efter Lussemor, en stor kiste fuld af pulvere og tykke bind med opskrifter på lægemidler. Alt sammen noget, myndigheder og offentlighed ikke vil bryde sig om.

Her i Godtved, hos madam Marburger i Ramsherred, lærer Tobias den ny tid og den større by med dens mange mennesker at kende. Her mødes underverden og overklasse i et dramatisk spil, og kvinder kæmper mod uønskede svangerskaber og retten til at elske den, de vil. Og først og fremmest møder Tobias latinskolen, tidens højeste bud på lærdom. Og dét er pauvert.

Men nye tider er på vej.

I alt dette bliver Tobias, med eller mod sin vilje, en medspiller, der gang på gang med sit hjerte og mod, men også sin snuhed, redder mennesker fra katastrofen. Og hér møder han kærligheden. Det kan godt gøre ondt.

Stiftelsen

Den fattige landarbejdersøn Tobias´ vej til at blive læge ved Frederiks Hospital og Fødselsstiftelsen i Amaliegade i København tager fart i begyndelsen af 1800-tallet. Det er en tid, hvor alt er under forvandling, hvor republikanere og kongetro kæmper om magten i de europæiske lande, med inspiration fra den store franske revolution, og hvor nationalstaten for alvor skabes.

Danmark bliver mod sin vilje brik i et storpolitisk spil, der fører til det ene nederlag efter det andet. Et stort rige er på vej til at blive en småstat, og København udsættes for et af den mest barbariske bombardementer, verden endnu har set. En ny tid indvarsles med tanker om lighed og broderskab, samtidig med at eksploderende bomber, der udelukkende rammer civilbefolkningen, skal terrorrisere danskerne til overgivelse.

Men det er ikke kun på det politiske plan, at verden forandres, med oplysningstiden kommer den ny videnskabelighed stormende og slår mange mure ind, fordomme rykkes, nye indsigter kræver nye handlemåder, også blandt lægerne. Tobias passer sit arbejde, både som fødselslæge og som videnskabsmand og gør en kæmpeindsats under ildstormen på København. Da alt er forbi, og tusinder af døde og lemlæstede er kørt bort fra gader og stræder, og den danske flåde, Europas næststørste, er overgivet til englænderne, begynder et nyt terrorregimente, ledet af den nye konge, der med sit hemmelige politi forfølger enhver, han mistænker for at være i opposition til kongemagten.

Også Tobias er truet.

VALHALLA

Viet til Odin lå jeg på valen,
Hakket af ravne, mens ulvene sled i mit kød.
Loftet var ulmende skyer i dødningesalen
Og solen var matteste rød.
Tusinde klinger lå brudte og blinked´
I solfaldets svindende skær,
Vind rev i blodige lokker, som hænder, der vinked´.
Da mørket omsider på valen var faldet
Hen over de tusinde dræbte mænd,
Hørtes manende kaldet:
”Op, alle mænd! Nu skal vi kæmpe igen!”
Fuglene fløj op med skrigen
Og ulvene luskede ud.
Enøjet er krigen,
Og så er dens Gud.

Henning Prins

Andre udgivelser af Henning Prins

Sort lys. Digte og linoleumssnit, 19 originale snit trykt på stokken, 1962

Langelandsmanifestet (med Ebbe Kløvedal Reich), 1973

Kogebog for kollektiver. Gennemillustreret af Claus Deleuran. Tiderne Skifter 1977

Et andet solskin. Digte. Tema 1981

Grovkost for fattigfolk , kogebog 1987

En skuffe fuld af penge. Roman. Brage 1989

En lille kujon. Noveller. Tiderne Skifter 1989

Hedetur. Roman. Vindrose 1993

Blodets Bånd. Roman. Vindrose, 1995

En tid i rødt. Noveller. Tiderne Skifter 1998

På sporet af Julemanden. Kulturhistorie (med Anne-Marie Steen Petersen), Gyldendal 2001

Vejen til Nürnberg. Roman. Forlaget Per Kofod 2005

Back To Top